Lavička Jaroslava Foglara č. 3 - Záhada hlavolamu

EDIT 16.5. 2021 Lavička je dočasně odstraněna Prahou 1, o jejím dalším umístění budeme informovat!!!

Lavičku naleznete v Praze 1, na dětském hřišti Za Haštalem, v místech, kde se Jaroslav Foglar inspiroval pro psaní Stínadelské trilogie.

Jaroslav Foglar procházel Starým Městem téměř denně. V první polovině minulého století se tudy ubíraly jeho kroky cestou do zaměstnání u firmy Oskar Stein. Odpoledne zase do kluboven 2. skautského oddílu, který vedl, a z nichž některé se v průběhu času nacházely na území Prahy 1. Atmosféru křivolakých uliček, spletitých průchodů, tajemných zákoutí a kouzlo matných světel lamp nasával právě v těchto místech.

lavička 3E

Své pocity pak vtělil do románu Záhada hlavolamu, který prvně vycházel na pokračování v časopise Mladý hlasatel v letech 1940—1941. V roce 2019 vyšel již podeváté knižně, tentokrát péčí nakladatelství Albatros s ilustracemi Jiřího Gruse. V románu stvořil svět Stínadel oddělený Rozdělovací třídou, kterou překračovali nebojácní hoši Rychlých šípů cestou za tajemstvím Jana Tleskače a jeho ježka v kleci. Ač Jaroslav Foglar nikdy neprozradil, kde se nacházejí bájná Stínadla, kostel Sv. Jakuba, Rozdělovací třída a další kultovní místa, je jisté, kde k nim hledal inspiraci.

• Lavička na dětském hřišti Za Haštalem byla slavnostně odhalena 17. 12. 2020 u příležitosti 10. vydání knihy Záhada hlavolamu.
  • Autorem řezby s motivy knihy Záhada hlavolamu je Stanislav Pokorný, výroba lavičky Dřevo náro, s. r. o.
  • Lavičku instalovala Skautská nadace Jaroslava Foglara ve spolupráci se 48. klubem oldskautů Jestřábi, Praha. Financováno z dobrovolné sbírky v rámci projektu Akademie Jaroslava Foglara. Předáno Městské části Praha 1 jako dar členů 48. klubu OS Jestřábi.
Lavička 3B
Lavička 3C