Rychlé šípy slaví 85 let!

Pojďte na ně zavzpomínat a dejte jim dárek!

Přesně 17. prosince 1938 byl v časopisu Mladý hlasatel otištěn první díl komiksu Rychlé šípy. Autorem nezapomenutelných příběhů byl spisovatel Jaroslav Foglar, osobitý vzhled jim vtiskl ilustrátor Jan Fischer. Skautská nadace Jaroslava Foglara u této příležitosti připravila Reprint prvního souborného vydání Rychlých šípů z roku 1940, nabízí aktivity pro rodiny s dětmi, kterými si mohou výročí připomenout, vznikl i krátký animovaný spot. Místo dárku k narozeninám je možné přispět do sbírky, z jejíhož výtěžku vydá Skautská nadace legendární Foglarovo dílo Záhada hlavolamu v ukrajinštině.

rš

„Zveme všechny fanoušky Rychlých šípů, aby přišli na hochy zavzpomínat ke Šmejkalovic ohradě, která bude instalována na Kampě před Skautským institutem v Rybárně. Rádi bychom veřejnosti nabídli místo, kam mohou napsat své vzkazy a narozeninová přání. Ohradu budeme instalovat v sobotu 16.12. dopoledne, vzkazy bude možné na místě psát až do nedělního večera. Následně je možné v kavárně Rybárny zakoupit mapu k rodinné hře Stínadelská tajemství, vyrazit do uliček Malé Strany a nechat se vtáhnout do minulosti Stínadel,“ zve veřejnost Roman Šantora ze Skautské nadace Jaroslava Foglara. Více informací o hře najdete ZDE

šmejk

Kdo chce vzpomínat z tepla domova, má možnost zakoupit v Jestřábově obchodě Reprint prvního souborného vydání Rychlých šípů. Původně vyšlo v nakladatelství Melantrich koncem roku 1940 a včetně následných dotisků dosáhlo úctyhodného nákladu 180 000 ks. Současný reprint se toto původní vydání snaží co nejvíce napodobit, včetně použitého papíru. Jestřábův obchod funguje na stránkách Skautské nadace Jaroslava Foglara v režimu předmětové sbírky a veškerý výtěžek putuje na výstavbu a rekonstrukce skautských kluboven. Kromě zmíněné publikace jsou k zakoupení i další předměty s tematikou Rychlých šípů. Odkaz pro nákup publikace ZDE

reprint

„Jako narozeninový dárek by si Rychlé šípy nepřály ani nové sáně, strágule či ježka v kleci, ale přesně v duchu toho, jací hoši jsou, by uvítali pomoc pro ostatní. Proto vyzýváme kohokoliv, kdo by jim chtěl udělat k narozeninám radost a miluje jejich příběhy, aby přispěl do jejich narozeninové výzvy. Vybrané peníze budou použity na vydání knihy Záhada hlavolamu v ukrajinštině. Pomozte nám dostat tuto klasickou foglarovku mezi ukrajinské kluky a holky,” doplnil Šantora. Více informací a odkaz na sbírku najdete ZDE.

sbírka

85. výročí připomene i animovaný klip, jehož autorem je výtvarník a animátor Marek Berger, hudbu složil Martin Klusák. Připomíná vedle komiksu druhou linku příběhů Rychlých šípů a to jejich stínadelská dobrodružství, známá z knih Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří a Tajemství Velkého Vonta.

Komiks Rychlé šípy

Rychlé šípy je název klubu pěti hochů z knih a komiksů spisovatele Jaroslava Foglara. Členy klubu byli Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka, jejich klubovním psem byl Bublina a po něm Kuliferda. Rychlé šípy původně vycházely jako komiks v časopise Mladý Hlasatel - od 17. prosince 1938. Zatímco autorem textu byl vždy Jaroslav Foglar, kreslířem první série byl Jan Fischer, druhou sérii (v období kolem pražského jara) kreslil Marko Čermák. Některé díly ztvárnil Bohumír Čermák a Václav Junek. Jaroslav Foglar zároveň Rychlé šípy přenesl do knižní trilogie Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří a Tajemství Velkého Vonta.